Kansen voor een fleurig Bloemhof

Kansen voor een fleurig Bloemhof
3.5

Verpleeghuis Bloemhof
Bloemhof 1
9791 Ten Boer
Tel.: 050 3651100
info@zorggroepgroningen.nl
www.zorggroepgroningen.nl/bloemhof

Kansen voor een fleurig Bloemhof

3,5 THe kopje

De Dames THe zijn nog opgegroeid met de jaren vijftig boeken van J.B. Schuijl: Jan van Beek, De Artapappa’s en Hoe de Artapappas op de kostschool van Buikie kwamen. De Artapappa’s waren twee donkergekleurde jongens van goede komaf die voor hun opleiding vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen. En oei, wat kregen Jan van Beek en zijn vrienden de Artapappa’s weinig en slecht te eten in de kostschool van Buikie. Een van de Artapappa’s heette Bloemhof. Zo een naam onthoud je altijd en het is dan grappig dat zo’n naam weer allemaal herinneringen oproept als je een verpleeghuis bezoekt met dezelfde naam. We denken overigens niet dat er ook maar enige relatie bestaat tussen onze Bloemhof en het Verpleeghuis Bloemhof dat we in Ten Boer bezoeken.

Toen we op Innersdijk afgingen dachten we er te zijn toen we in Ten Boer een verpleeghuis zagen opdoemen. We werden echter verder de Groningse klei ingestuurd. Omdat we best wel gemengde gevoelens hadden bij Innersdijk besloten we nog een tweede locatie van de Zorggroep Groningen te bezoeken. Terug dus naar Ten Boer, naar wat Verpleeghuis Bloemhof blijkt te zijn. Zou Bloemhof ons beter bevallen dan Innersdijk? En welke sfeer treffen wij daaraan?

Rond gebouw maar geen balkons


We worden verrast door een rond gebouw. Daar houden we van. En ook is het prettig gesitueerd op zicht- en loopafstand van een klein winkelcentrum in de typische jaren negentig Bouwfonds retro-stijl.


We zien buiten een jeu-de-boulesbaan liggen.

Het terras is gesitueerd aan de kant van de vrij drukke provinciale weg die erlangs loopt. Het zou in dit geval aardiger zijn geweest, als de oriëntatie meer op het winkelcentrum gericht ware, zodat het restaurant en de gemeenschappelijke ruimte veel meer in het vizier van het winkelend publiek zou zijn gebracht. Dan haal je wat makkelijker de buitenwereld binnen. TIP van ZORGVISITE.

We ontwaren helaas nergens balkons aan de sympathieke ronde buitenmuren. We kunnen bijna niet geloven dat dit huis nergens balkons heeft, maar als we binnen een indruk FOTO van de architect van Bloemhof als geheel zien, blijkt het helaas waar te zijn. Eens te meer zijn we er blij mee dat recentelijk het bouwbesluit zo is gewijzigd dat het nu ook voor verpleeghuizen verplicht is bij elke woning buitenruimte mee te bouwen. Via onze columns in het blad Zorgvisie hebben we daar steeds maar weer op gehamerd. Bij de aan Bloemhof gesitueerde aanleunwoningen zien we gelukkig wel buitenruimte en balkons.

Wat zou het niet aangenaam zijn geweest als Bloemhof zijn naam kracht bij zet door bloembakken met planten en bloemen door het jaar heen binnen en buiten volop ruimte te geven. Met de plaatselijke bloemwinkel zijn daar vast afspraken over te maken. TIP van ZORGVISITE.

Zoeken naar de ingang

Het gebouw heeft geen aantrekkelijke ingang. Deze is wat weggestopt is en is zowel buiten als binnen donker en weinig uitnodigend.

Deze toegang maakt geen contact met het buitengebeuren.
 
Ook hier kan groen veel goedmaken.

Binnen lopen we direct tegen overzichtsplattegronden per etage aan. Dat is prettig. TIP van het HUIS.

Maar als we dan vervolgens de klassieke lange gangen in kijken, bekruipt ons een  institutioneel  gevoel. En ook hier weer treffen we de kantoorruimten voor het personeel op de begane grond, wat het voor de bewoners die het ook al zonder balkons moeten stellen, nog moeilijker maakt om naar buiten te gaan. De inpandige winkel heeft het moeilijk.

De ronde vorm van het gebouw zet zich binnen door, daar waar de ontmoetings- of keuvelruimte en restauratieve functies zijn. De Dames THe verschillen van mening over de hoge ruimte met open balustrades die zicht bieden op de etages waar de bewoners hun woonruimten hebben. Dame He is er wel over te spreken. Zij vindt het een open en speels effect hebben.

Ook de inrichting met biljart, piano, groot tv-scherm etc. kan haar bekoren. Ja, het is waar, we hebben spannender ruimtes als deze gezien, maar smaken verschillen en misschien past dit wel bij het nuchtere Groninger land.

De paar mensen die we er zien zitten bekijken ons met een wat stuurse, beoordelende houding. Het nodigt ons niet uit er een kop koffie te bestellen.

Pictogrammen

We screenen na afloop nog eens goed de website van Bloemhof en Zorggroep Groningen. Wat er allemaal per locatie is wordt op een aansprekende manier met pictogrammen aangegeven. TIP van het HUIS. En werkelijk alle verplichte en functionele informatie kun je erop vinden. De kalender met wat er allemaal te doen is, is ook pico bello. Met wat meer persoonlijkheid, zoals wie is wie eigenlijk –  vestigingsmanager, Raad van Bestuur, Cliëntenraad, Raad van Toezicht – en een persoonlijk woord kan Zorggroep Groningen en daarbinnen Bloemhof totde  informatieve koploper behoren.

Terugkomend op onze vraag of Bloemhof ons beter bevalt dan Innersdijk, moeten we constateren dat Bloemhof een stuk minder geïsoleerd gelegen is dan Innersdijk. Gebouw en locatie bieden veel mogelijkheden om Bloemhof in het hart van Ten Boer in te sluiten. Daarvoor liggen er  nog veel kansen voor het oprapen.

Zorgvisite afgelegd december 2018

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea

Geef een antwoord