Bethanië

Bethanië
4

Gewoon goed voor de doelgroep van christelijke huize

Woon-, Zorg- en Dienstencentrum Bethanië
Platteellaan 1, 6711 JN Ede
Telefoon: (0318) 68 99 99
Fax: (0318) 68 99 98

E-mailadres: info@bethanie.nl
Website: www.bethanie.nl 

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf

 • Met een totaalscore van 1 plus, koploper op verschillende ranglijsten
 • Nieuwbouw in volle gang
 • Niks bijzonders, gewoon goed’
 • Een aanstekelijk verhaal over de nieuwbouw
 • Een tag om bewegingsvrijheid te vergroten
 • Fondswerving voor kerk, zwembad en hospice
 • Op de Veluwe zit het wel goed met ‘de civil society’

Met een totaalscore van 1 plus, koploper op verschillende ranglijsten
Wij zijn naar Bethanië toe gereden, omdat dit huis er uitsprong in de ranglijst de beste verpleeg- en verzorgingshuizen die Opinieweekblad Elsevier begin december 2011 heeft  gepubliceerd. Bethanië behoort in deze ranglijst van 2.440 verpleeg- en verzorging- en thuiszorgorganisaties tot de categorie beste Zorginstelling 2011, is de beste van de provincie Gelderland. Met terechte trots wordt het op de website gemeld.
Het Elsevier onderzoek is gebaseerd op gegevens die zorginstellingen aanleveren aan de overheid en gegevens vanuit cliënttevredenheidsonderzoek (CQ-index).
Op vier hoofdpunten wordt gescoord: de kwaliteit van leven voor de bewoners (score Bethanië: +), de kwaliteit van de zorgorganisatie (score Bethanië ++) , van de zorgverleners (score Bethanië ++), en de kwaliteit en veiligheid van de zorg zelf (score Bethanië +), uitkomend op een totaalscore van +. Die ene plus als totaalscore om tot de beste te horen zegt voldoende over de stand van zaken van Verpleeg- en verzorgingshuis Nederland
En nu we toch met die certificaten bezig zijn: vorig jaar kreeg Bethanië het predicaat ‘koploper’ in de benchmark van Actiz & PWC. Verder is  Bethanië  sinds januari 2008 officieel gecertificeerd volgens de HKZ normen.
Maar wat vinden wij van het huis en zouden wij ons er thuis kunnen voelen?

Nieuwbouw in volle gang
Als we Bethanië in Ede naderen wijst niets er op dat we hier zo ongeveer in het centrum van de stad zijn beland. Het huis ligt in een rustige, enigszins glooiende wijk met alleenstaande huizen in een bosrijke omgeving. Buurtbewoners lopen de wandelpaden in om hun honden uit te laten.
Na jaren van voorbereiding is de nieuwbouw in volle gang en is het hoogste punt inmiddels bereikt. Alle vrije ruimte wordt gebruikt tot letterlijk tegen de oudbouw aan, die straks plaats gaat maken voor o.a. een grote parkeerplaats.
Bethanië heeft ervoor gekozen het oude gebouw te laten staan, zodat de bewoners slechts een keer hoeven te verhuizen als de nieuwbouw gereed is. Dat geeft het minste ongemak.

Niks bijzonders, gewoon goed’
Bethanië is een kleine zelfstandige instelling met een christelijke (hervormde) identiteit  en gericht op de huidige generatie die deze geloofsrichting is toegedaan. En voor deze ‘behoudende’ groep is het gewoon goed.
Eigenlijk treffen we niks echt bijzonders aan in de oudbouw, maar je merkt dat er zorg en aandacht is voor de bewoners en al diegenen die  aan komen lopen. Wij zijn er tegen lunchtijd en het Trefpunt waar de middagmaaltijd geserveerd gaat worden, loopt vol met mensen ook van buiten het huis. Ze worden vriendelijk en persoonlijk ontvangen en wie hulp nodig heeft wordt uit de jas geholpen. Er wordt dagelijks vers gekookt en we horen van een aantal mensen die al in het  Trefpunt neergestreken zijn dat het eten met een keuze uit twee menu’s voortreffelijk is. Wij zijn wel aan een hapje toe, maar mee-eten van buiten zonder afspraak is niet de gewoonte. De verzorgenden en verplegenden dragen bedrijfskleding. Niet allemaal dragen ze een badge met hun naam. Het is overal netjes en met oog voor detail. De ondersteunende medewerkers hebben hun ‘kantoor’ in het huis.

Een aanstekelijk verhaal over de nieuwbouw
Ook wij worden allerhartelijkst ontvangen door de receptioniste, die tevens de bewonersadministratie bijhoudt. Ze werkt al lang bij Bethanië. We krijgen een folder van het huis en het blad voor bewoners, dat tweemaandelijks verschijnt. De folder verschaft niet veel informatie, de website veel meer. In het bewonersblad treffen we onder andere een overzicht van het dagelijkse aanbod aan activiteiten en worden nieuwe bewoners voorgesteld. De receptioniste troont ons mee naar de maquette van de nieuwbouw, waar ze ons tekst en uitleg geeft. Ze vertelt aanstekelijk enthousiast over al het mooie dat de nieuwbouw straks aan de bewoners te bieden heeft. Het zijn een aantal losse gebouwen, waarvan één gebouw voor een nieuwe doelgroep van Bethanië, namelijk mensen met dementie.
Voorts bouwt Bethanië 36 appartementen voor bewoners die met name hulp nodig hebben vanwege lichamelijke beperkingen. Daarnaast  dagbesteding voor ouderen die nog zelfstandig wonen en nieuwbouw voor het Hospice de Olijftak. Op de website staat veel informatie over de nieuwbouw.
De receptioniste  biedt ons een goed verzorgde kop koffie aan, die we op ons gemak opdrinken in een vriendelijk nisje in de hal bij het restaurant. Zo kunnen we lekker ‘mensen kijken’.

Een tag om bewegingsvrijheid te vergroten
Voor de nieuwe doelgroep, de psychogeriatrische bewoners, worden gelaagd drie groepswoningen gerealiseerd. Iedere woning is geschikt voor 7 bewoners. We vinden het een gemiste kans dat er voor het groepswonen niet gekozen is voor laagbouw. Ook zien we op de maquette helaas geen balkons, noch bij de individuele kamers, noch bij de gezamenlijke kamers. Die zijn er wel in de oudbouw. Om de vrijheid van de dementerende bewoners te vergroten zullen deze bewoners te zijner tijd een tag dragen, die signalen afgeeft, zodra een bewoner bepaalde zones ingaat. Zo kan de bewoner die de vrijheid aankan toch van de afdeling af. De woonbegeleider krijgt een sein op haar telefoon zodra een bewoner de afdeling verlaat en naar de entree richting buiten gaat. Ze kan zien om welke bewoner het gaat en of het wel dan niet verantwoord is dat deze bewoner alleen naar buiten gaat (afhankelijk van gemaakte afspraken met familie en specialist ouderen geneeskunde). We zien maar al te vaak dat een voorziening om als dementerende naar buiten te kunnen gaan ontbreekt. Daarmee vinden we dit wel een vooruitgang en dus een TIP waard.

Fondswerving voor kerk, zwembad en hospice
In het oude huis is niet alleen aandacht voor de nieuwbouw in de vorm van de maquette in het restaurant. Ook op verschillende plaatsen bij de entree wordt de aandacht gevestigd op de fondswerving die Bethanië gestart is voor een aantal specifieke nieuwbouwvoorzieningen, zoals een aula/kerkzaal, een therapeutisch bad en het hospice. De vrienden van Bethanië zetten zich in door het werven van donateurs, individuen en bedrijven, legaten, het organiseren van fancy fairs en de verkoop van vogelhuisjes en houten hobbelpaardjes. Op een schoolbord wordt de stand bijgehouden van de bedragen die worden binnen gehaald voor de verschillende nieuwbouwwensen.

Op de Veluwe zit het wel goed met ‘de civil society’
De vriendenstichting zorgt ook voor kleine extra’s binnen het huis, zoals een elektrische rolstoel die we aantreffen en die een ieder kan gebruiken TIP, een leestafel, de beeldkrant, geluidsapparatuur en computers voor de bewoners.
Op de Veluwe zit het wel goed met de civil society. Bethanië beschikt over zo’n tweehonderd vrijwilligers, waarvan een groot aantal betrokken zijn bij de activiteiten die er vrijwel dagelijks voor de bewoners georganiseerd worden. We vonden ook een doos waar bewoners hun muzikale verzoeknummers kunnen deponeren voor zichzelf of voor anderen en die tijdens de uitzendingen die het huis verzorgt, zullen worden gedraaid. TIP
Het Twinkeltje is behoudens de weekenden dagelijks een uur open. Dat is niet veel en winkels zijn wij niet een twee drie dichtbij tegengekomen.

Samenvattend gaan wij weg met een goed thuis gevoel voor de doelgroep ouderen met een rotsvaste christelijke geloofsovertuiging. Of het nu de oudbouw of de nieuwbouw betreft, Bethanië laat zien dat geluk in een klein hoekje zit. Lekker eten, persoonlijke aandacht, een vriendelijke ontvangst en een sfeervolle, schone en verzorgde aankleding. Hoe moeilijk is dat? Dat moet elk verpleeg- of verzorgingshuis toch lukken? Dus volgend jaar alle Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen in de top van Elsevier. Wij tekenen er namens de kwetsbare ouderen van Nederland voor.

Klik hier voor de link naar Bethanië op Zorgkaartnederland.nl: 8.0 (10 waarderingen, laatste geplaatst op 20 juli 2010. Geen reacties van Bethanië zelf erop).

Ter informatie, namens de organisatie, een aantal afbeeldingen van het tuin- en hekontwerp kleinschalig wonen:

Dames THe/Publicarea © april 2012

3 Responses to “Bethanië”

 1. Aline Poolen schreef:

  Geachte mevrouw Rotmeijer,

  Dank voor uw snelle reactie en de aanpassing in het kopje. In de verdere tekst is geen aanpassing gedaan aangaande dat er een woning wel op de begane grond gesitueerd is mét een tuin. Verder zijn er bij de andere twee woongroepen wél balkons.
  Helaas lukt het niet om in dit tekstvak een plaatje te plakken van het tuinontwerp. Het gaat echt heel mooi worden.
  De dames zijn in de nieuwbouw weer van harte welkom! We zullen ze t.z.t. een uitnodiging sturen.

  met vriendelijke groeten,

  Aline Poolen – van den Brink

 2. sanne schreef:

  Geachte mevrouw Poolen – van den Brink,

  Namens de Dames THe hartelijk dank voor uw enthousiaste reactie op de visite en werkwijze van de Dames THe!
  Wij hebben inmiddels het kopje (en bullet) van de buitenruimte gewijzigd.
  De Dames THe komen graag nog een keer een kijkje nemen zodra de nieuwbouw gereed is.

  Met vriendelijke groet, mede namens Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg,

  Sanne Rotmeijer

 3. Aline Poolen schreef:

  Wat een leuke site met andere informatie over zorginstellingen dan de ‘standaard’, verplichte lijstjes. In dit verslag is veel aandacht voor de stille waarden in een huis zoals aandacht, respect en bejegening. Die zijn vaak niet meetbaar maar wel allesbepalend voor het thuis voelen van de bewoners.
  Er is goed en gedegen onderzoek gedaan zonder dat wij het wisten. Één aspect is daarbij helaas niet goed weergegeven en dat betreft de buitenruimte voor de bewoners in het kleinschalige wonen met psychogeriatrische problematiek.
  Vanuit openslaande deuren in de huiskamer van de eerste groepswoning is een tuin gelegen. Onze landschapsarchitect heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van een vriendelijke en veilige buitenruimte. De andere twee groepswoningen kunnen ook gebruik maken van deze tuin maar krijgen ook een ruim balkon (27 m2) bereikbaar via openslaande deuren vanuit hun eigen gemeenschappelijke huiskamers.

  Aline Poolen – van den Brink
  raad van bestuur Bethanië

Geef een antwoord