Na de fraaie nieuwbouwarchitectuur wordt het tijd voor sfeer 

Na de fraaie nieuwbouwarchitectuur wordt het tijd voor sfeer 
3.5

Verpleeghuis en Specialistisch centrum Berchhiem
Prins Bernhardstraat 74
9251 GM Burgum
Tel: 0511 467500 (7×24 uur)
berchhiem@friesewouden.nl
www.friesewouden.nl 

Berchhiem maakt onderdeel uit van De Friese Wouden. De Friese Wouden maakt weer onderdeel uit van de Kwadrant groep 

Na de fraaie nieuwbouwarchitectuur wordt het tijd voor sfeer

3,5 THe kopje 

Aan de rand van Burgum, vlak bij het Prinses Margrietkanaal ontwaren we een juweel van moderne architectuur te midden van deels nog uit te geven kavels aan particulieren.
Die laatste zijn natuurlijk de toplocaties en de te bouwen villa’s zullen deels het zicht van bewoners van Berchhiem op het water ontnemen.  

Het is altijd verstandig iets verder te kijken dan de neus lang is. Met onze inmiddels getrainde scherpe blik komen we er dan ook al snel achter dat wonen in de nieuwbouw van Berchhiem niet voor elke zorg vragende bewoner is weggelegd. Berchhiem bestaat uit meer gebouwen dan de vooraf aan onze Zorgvisite gepleegde websitedeskresearch ons deed vermoeden. 

Humanitaire waarden 

Zo komen we eerst terecht bij een paar gebouwen die een copycat-achtige uitstraling hebben van de door ons vaker geziene architectuur van Albers en Van Huut.

Op de onderste etage blijkt kleinschalig wonen voor mensen met dementie gehuisvest te zijn. Op de bovenste verdiepingen wordt zelfstandig gewoond met de mogelijkheid van zorg. We zijn natuurlijk content met de begane grond invulling. Evenwel waarom de tuintjes voor hen zo piepklein zijn

terwijl – zoals we later ontdekken – er zeeën van ruimte zijn tussen de gebouwen die heel Berchhiem uitmaken is ons dan weer een raadsel.

Het is echt een TIP van ZORGVISITE die we niet genoeg kunnen herhalen: bekijk binnen en buiten ruimte als een geheel. Gevoel van vrijheid, frisse neus en beweging zijn humanitaire waarden. Een apart aangelegde beweeg- en verkeerstuin, geopend door atlete Olga Commandeur is natuurlijk prachtig als extra. We komen er later op terug. Van deze oudbouw vinden we de entree een ondergeschoven kindje. Dat kan fleuriger.

Achter deze gebouwen staat een school met een leuke speeltuin. Gelet op het hek valt daar niet makkelijk bij te komen.

Groen is gras

De bewegwijzering buiten is summier.

We lopen ons rondje dan maar op ons eigen Dames THe-kompas. Het brengt ons op een enorm groen binnenterrein met wat paden erdoorheen, maar dat is het dan ook.

We zien weinig deuren op deze buitenruimte uitkomen. En we zien op de begane grond hier geen woningen maar vooral functionele en kantoorruimtes. Ons inziens wordt het contact met buiten in deze spectaculaire nieuwbouw veel te weinig gezocht.

We speuren ook naar balkons voor de bewoners in de nieuwbouw aan de ‘achterkant’ op de bovenste verdieping. We zien glazen balustrades. Is dat voor het mooi of voor het gebruik? Steeds hebben we de hoop balkons te ontwaren,

maar helaas het genot om lekker op een balkon te zitten wordt hier op deze etage geen werkelijkheid. Gelukkig is recentelijk de al jaren door ons bepleite wijziging in het Bouwbesluit doorgevoerd: ook verpleeghuizen moeten voor hun bewoners buitenruimte mee bouwen. De eerste verdieping heeft wel balkons en het restaurant een terras.

We zien later aan de voorkant wel de hier eerder genoemde Beweeg- en Verkeerstuin en dat deze goed is aangesloten op de fysiotherapieruimte.

Helder wit 

De wind raast door de bomen zo op deze pre-Sinterklaas dag. De kou slaat ons op het lijf. De vlaggen van De Friese Wouden wapperen ons toe.  De hoofdentree is helder wit.

Het heldere wit zet zich overal door. We knipperen nogal eens met onze ogen. Het zal allemaal wel verantwoord zijn,

maar bij ons roept het geen gevoel of personal touch op. De ons inziens kinderlijk aandoende Sinterklaasversieringen maken het er niet beter op.   

Eten in elkaars zicht 

Het restaurant ligt aan de voorkant.

We zien vanuit het restaurant ook geen echte connectie met buiten. Het restaurant is gevestigd een lange rechthoekige ruimte, waarvan een zijde aan de binnengang, en waar je niet onder elkaar uit kunt. Je zit pontificaal in elkaars zicht. De projectplanten dragen niet bij aan een vriendelijke sfeer. De eet- en drankcounter heeft hetzelfde euvel. Institutioneel. Terwijl we de vorige dag ook in nieuwbouw bij De Burcht in Hoogezand zijn geweest waar het creëren van een gezellige sfeer wel in de vingers bleek te zitten. Wellicht dat er nog enige tips uit onze THe-blik op Waardigheid en Trots ter harte zijn te nemen?

Fraaie cadeauwinkel 

Verder binnendoor kuierend worden we wel getroffen door de enorm leuke cadeauwinkel. TIP van het HUIS.

Een assortiment dat we zelden zien met een bevlogen eigenaresse. Helaas alleen binnendoor te bereiken. Annex is een supermarkt. Die is dan weer dicht en heeft beperkte openingstijden. De supermarkt schijnt door vrijwilligers gerund te worden.

Dat kan toch efficiënter. Waarom niet de medewerkster cadeauwinkel gevraagd om op de tijden dat er geen vrijwilligers zijn direct ook de supermarkt te runnen? En waarom de eigenaresse niet gevraagd het gehele gebouw door haar te laten aankleden om sfeer in het gebouw te brengen? TIP van ZORGVISITE. Zo creëer je win-win, want makkelijk lijkt het ons niet om een cadeauwinkel in een verpleeghuis te exploiteren. 

Oude verzorgingshuisdeel voor spoedplaatsingen

Na de supermarkt staan we ineens in een ouder gedeelte. Daar wordt de sfeer wel persoonlijker.

Tegelijkertijd voel je wel dat de aandacht voor dit deel verminderd is. Het blijft puzzelen waar je bent en waar je naar op weg bent. Bewegwijzering is er wel, maar niet consistent.

We spreken een medewerkster aan zij vertelt ons dat in dit deel van Berchhiem alleen mensen met een spoedopname wonen. Het is de bedoeling dat deze bewoners van hieruit naar de door hen eerder uitgekozen woonplek gaan. We duimen. Het blijft schrijnend dat een ziekte als dementie, die je niet van de ene dag op de andere dag overkomt toch zo vaak bij verhuizing naar een verpleeghuis tot een mismatch leidt. En een echtpaar? Kan die in Berchhiem bij elkaar blijven? Het blijkt moeilijk, moeilijk…  

Check de website en de papieren informatie 

We lezen bij thuiskomst nog eens goed alle papieren informatie na. De uitdraai van de website verwoordt dat Berchhiem uit een verpleeghuis en een specialistisch centrum bestaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verpleegd wonen, waarbij de bewoners over een ruim appartement beschikken en met acht bewoners ook de beschikking hebben over een gezamenlijke huiskamer. Specifiek wordt het uitzicht over Prinses Margriet kanaal, de Wijde Ee, de weilanden of de binnentuin genoemd. Het kleinschalig wonen voor mensen met dementie krijgt de woorden: een huiselijke en rustige woonomgeving en een kamer met gemeenschappelijke woonkamer, naast de keur van activiteiten overdag. De informatie voor bewoners (maart 2018) die we op verzoek meekrijgen, gebruikt heldere bewoordingen en beeldmateriaal, ook voor een aantal zaken van het gewone leven. De BurgumMobyl, een minitaxi die je vervoert voor één euro vinden we leuk en niet leuk, dat laatste omdat je er als rolstoeler er geen gebruik van kunt maken. 

De website is functioneel en helder van opzet. Wij missen er wel een beetje warmte bij. In die zin is de website consistent met de door ons ervaren sfeer. En we missen plattegronden van heel Berchhiem per gebouw en van de appartementen en de kamers met al dan niet buitenruimte. TIP van ZORGVISITE. De veel gestelde vragen worden van klip en klare antwoorden voorzien. Een vraag over het eten bij Suyderhuys staat er dubbel op. En wij houden er nooit zo van dat op de website meteen vol in het vizier ‘Werken bij de Friese Wouden’ de intro is. De website is er in de eerste plaats voor je (toekomstige) bewoners/cliënten. 

Wij raden De Friese Wouden aan om de informatie die gegeven wordt op de website, te stroomlijnen met de informatie uit het bewonersboekje. Minimaal bepleiten wij dat het bewonersboekje gewoon te downloaden is van de website. TIP van ZORGVISITE.  

Zorgvisite afgelegd december 2018 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea

Geef een antwoord