Een goede uitgangsbasis 

Een goede uitgangsbasis 
4

Beatrix
Beatrixstraat 20
4101HK Culemborg
Telefoonservicecentrum: 0800-77 33 444
info@stzdb.nl
www.zorgcentradebetuwe.nl 
 

Een goede uitgangsbasis 

THekopjes 

Een medewerker voor het gewone leven kan goede diensten verrichten 

We hebben trek en we zijn op zoek naar een toiletDus beginnen we niet met ons gebruikelijke rondje om het huis, negeren we de door ons altijd zo verfoeide staande vieze sigarettenafvalbak die de buitenentree detoneert,

maar stappen we eerst het huis binnen. We betreden een keurige en fraai betegelde toiletruimte. Alles klopt vanuit de ons overbekende hygiëne- en handenwasinstructie. Evenwel een gezellig plantje/boekje/geurstokje op de rand in het toilet, ontbreekt. Dat kan net dat beetje personal touch geven. TIP van ZORGVISITE.
 

Ook op het binnenplein annex restaurant is alles keurig en netjes.

Het plein is na een verbouwing op 14 mei nog maar net feestelijk geopend en de dominantie van de interieurarchitect is nog voelbaar. Het is plezierig dat het plein zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur open isOp de tafeltjes staan kaarten met het uitgebreide menuEr worden gezonde maaltijden geserveerd. Voor een driegangenmenu betaal je 17,50 euro. Er hangt een prachtige foto van het oude centrum van Culemborg aan de wand.

Verder is het plein nogal karig bediend als het om kunst, bloemen en planten gaat en zijn de kasten die in deze ruimte staan voor het overgrote deel 
leeg.

Geen spelletjes, geen boeken, geen fijne leestafel met een krant van de dag en wat aardige tijdschriften. Geen kinderspeelgoed of een beetje losse rommeligheid. TIP van ZORGVISITE. Wel een videoscherm met nieuws en aankondigingen van activiteiten. Er staan lekkere loungestoelen op een plek met uitzicht op het plein voor het huis.
 

Een medewerker voor het gewone leven zoals we die in Humanitas in Deventer aantroffen zou bij Beatrix net het verschil kunnen maken om bij bewoners en bezoekers en medewerkers een extra glimlach op het gezicht te brengen. TIP van ZORGVISITE. 

Een hartelijk gastvrij onthaal  

Het steriele van het interieur contrasteert dan weer met het gastvrije onthaal dat ons ten deel valt door de medewerker voor welzijn en gastvrijheid. Waarmee kan hij ons van dienst zijn? Hij vertelt wat voor lekkers hij vandaag allemaal voor ons in de aanbieding heeft. Er is een keur aan broodjes. Er zijn vandaag wraps met zalm die als een raket van de counter verdwijnenHij kan ook een uitsmijtertje voor ons regelen en er zijn twee soorten soep (één vegetarisch en één tomaat met vlees) waaruit we kunnen kiezen. Het wordt allemaal ter plekke bereid in de keuken achter de counter. Wij gaan voor de soepen en de wraps. Het ziet er allemaal heerlijk uit en smaakt idem dito. Als toetje nemen we een cappuccino en dame T neemt daar nog een aardbeiengebakje bij. De koffie is goed, het gebakje is iets te koud om echt lekker te kunnen zijn. Dat mag op kamertemperatuur. TIP van ZORGVISITE. Achter de counter ontwaren we nog bier op tap, waaronder ook een 0% tapbiertje. Leuk! TIP van het HUIS.

Er is een kleine fraai geëtaleerde winkelvoorziening naast de counter die gerund wordt door de medewerkers van het plein. 

Combi met het Huis van de buurt 

Toen we het huis naderden ontwaarden we al een enorm bord aan de muur van Beatrix, dat aangeeft dat dit verpleeghuis tevens ruimte biedt aan het Huis van de buurt.

Een mooie combi, die buurtgenoten naar het huis brengt en naast reuring ook een bron vormt, van waaruit het verpleeghuis vrijwilligers kan putten. In het verpleeghuis beschikt het huis van de buurt op de eerste verdieping over een kleine sfeervolle bioscoop met zeven fauteuils en vijf rolstoelplaatsen. Een folder met het programma voor de maand juni laat zien welke activiteiten er in Beatrix aangeboden worden. Zo zijn er verschillende muziekoptredens, een jeu de boulesmiddag, bingo en spelletjesmiddagen en dan is er deze maand de avondvierdaagse. Bewoners van het verpleeghuis kunnen zich ervoor opgeven en wordeondersteund door verzorgenden, naasten en/of buurtbewoners, die ook aan de tocht meedoen.   

Het kan werkelijk niet op wat er wekelijks in het huis van de buurt plaatsvindgericht op ontmoeting, preventie, informatie, advies en wijkrestaurant. Zo komt verbinding tot stand tussen het huis en de woonwijk, waarvan het huis deel uitmaakt. TIP van het HUIS. 

Bewegwijzering en plattegronden 

Grenzend aan het plein is er een bruin café met een door een plaatselijk tuiniersbedrijf goed onderhouden terras voor de deur. De bloeiende planten die er hangen zorgen voor een fleurige noot.  

Sinds er niet meer gerookt mag worden lijkt de loop uit het bruine café verdwenen te zijn en wordt het nu vooral gebruikt voor feesten en partijen voor en door bewoners.   

Op de eerste etage is er naast de bioscoop een snoezelruimte en een kapsalonHet verbaast ons dat in een huis met zoveel voorzieningen, woningen en ook tuinen, zoals we later zullen zien een goede bewegwijzering ontbreekt. Of in elk geval een duidelijke plattegrond waarop alles wat het huis biedt overzichtelijk te vinden is. TIP van ZORGVISITE. 

In de hal is daar voldoende ruimte voor.  

Balans tussen publiek en privé 


Een deur die grenst aan het plein biedt toegang tot de gesloten woongroepen. De deur is 
aangekleed met een doorschijnende foto van een stadsgezicht en gaat gewoon open. Het was niet onze bedoeling daar terecht te komen. En help, hoe komen we hier weer uit. De eerste de beste die we dat vragen geeft ons meteen de code. We worden kennelijk vertrouwd op ons goeie gezicht. Echterdat blijft toch wel een kwetsbaar puntje: de balans tussen ruimtes voor algemeen gebruik en privé, beschermd wonen. We schreven er in onze Zorgvisites en op Waardigheid en Trots al vaker over. We horen dat er in Beatrix begonnen is met sensoren bij de pgbewoners zodat zij zich vrijer kunnen bewegen. 

Verder hebben wij tijdens onze Zorgvisite geen impulsen gezien die de natuurlijke rol van familie tijdens hun bezoeken ook mogelijk maakt, zoals een uitnodigende piano, leuke dingen binnen en buiten voor kinderen om zich te amuseren en naar te kijken en beleving aan te ontlenen, een uitgezette wandelroute, een breimand voor algemeen gebruik. 

Goed onderhouden tuinen waar beleving aan kan worden toegevoegd 


A
ls we ons rondje om het huis maken zien we dat het huis ook een ruimte voor dagbehandeling heeft. En hebben we zicht op de goed onderhouden tuinen met afgesloten patio’s en terrassen met fleurige hangende bloemenbakken. De tuinen staan er klaar voor om naast de kippenren

nog vogelhuisjes, insectenhotels, een fonteintje, een kunstwerkje, een schommel(stoel) of wat ook maar te herbergen. En als er dan ook nog fleecedekentjes voorhanden zijn, dan strijk je ook op een wat frissere dag graag in tuin of op het terras neer. 

Voor zover het de publieke ruimte betreft heeft de gemeente het ook niet laten afweten. Hier geen gemeentelijk ondoordringbaar struikgewas, waarin het zwerfvuil al te gemakkelijk verdwaalt. 

En bij de voordeur wel woning nummer zoveel,

maar niet wie er woont. Bij je eigen voordeur heb je toch ook een naambordje? TIP van ZORGVISITE. 

Website helder, maar kan beter. 

Beatrix maakt net als de Betuwehoeve deel uit van de Stichting Zorgcentra de Betuwe. 

Wat we daar eerder vermelden over de website gaat ook op voor Beatrix. Specifiek voor Beatrix ontbreekt het hier nog aan informatie over de maaltijden op de groepswoningen. Wordt er op de groepswoningen dagelijks vers gekookt of wordt er een beroep doen op de keuken? Dat laatste lijkt ons gezien de grootte van de keuken achter de counter op het plein haast onmogelijk.   

Tenslotte 

Beatrix biedt plaats aan 130 bewoners die wonen in kleinschalige groepswoningen van zeven à acht bewoners. Er zijn acht woningen voor mensen met dementie, drie woningen voor mensen met lichamelijke problemen, een afdeling voor tijdelijk verblijf en een afdeling voor revalidatie. De verpleeghuiszorg is voor bewoners met zzp 5-7. De badkamers worden gedeeld door twee personen. 

Beatrix is een huis dat het in de basis op orde heeft. Fijn is de combi met het huis van de buurt. De sfeer die de medewerker voor welzijn en gastvrijheid weet te scheppen zouden we ook graag aantreffen in de inrichting en aankleding van de publieke ruimten van het huis. 

Vandaar onze TIP van ZORGVISITE: stel een medewerker aan die de bevoegdheid en de middelen krijgt om het gewone leven en de essentie van thuis voelen binnen en buiten toe te voegen 

Zorgvisite afgelegd juni 2019 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, zorgvisite, Publicarea 

Geef een antwoord