Aafje Zuidwijk

Aafje Zuidwijk
3

Aafje Zuidwijk: wat heet gezellig

Aafje Zuidwijk
Schoonegge 60
3085 CX Rotterdam
tel.: 010-2512300
www.aafje.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in pdf.

  • Er liggen kansen om huis en omgeving met elkaar te verbinden
  • Een gezellige belevingsgerichte binnentuin is een must
  • Ruime entreehal met voorzieningen en een leestafel zonder leesvoer
  • Een ‘instellingsopschepper’ schept de borden overvol. Kan gezelliger!
  • Moderne en gezellige bedrijfskleding
  • Gezellig klantenmagazine, Aafjespas en lotenverkoop
  • De website van Aafje kan echt veel beter

Aafje Zuidwijk valt onder zorgorganisatie Aafje. Een behoorlijke speler in de tweede stad van het land. Bij Aafje hanteert Constant van Schelven de bestuurdershamer. Constant en Dame He waren elkaars counterparts in respectievelijk Rotterdam en Amsterdam als directieleden van de in de jaren negentig welig tierende regionale samenwerkingsverbanden in de zorg.
Constant van Schelven is door ons geïnterviewd voor ons boek Thuis Zijn, dat hier te downloaden is. We spraken over idealen en inzet, heilig vuur, leiderschap en geboekte resultaten. De leidende gedachte die hij in het interview verwoord is hoe ieder mens zijn eigen gekozen leven kan leiden, op zijn eigen manier, op zijn eigen plek. Het gaat om het verbinden van het grote (Aafje vullen wij in) en het kleine (de locatie, de afdeling, de woning). We zijn nieuwsgierig hoe dat uitpakt op een willekeurige locatie in een van de ‘krachtwijken’ in Rotterdam: de wijk Zuidwijk-Charlois.

Er liggen kansen om huis en omgeving met elkaar te verbinden
‘Gezelligheid en goede zorg in de spil van de wijk’ lezen we op het tabblad Aafje Zuidwijk van de Aafje website. En in de informatiebrochure lezen we er achteraan: ‘Hier voel ik me thuis.’ We nemen de proef op de som.
Een groot transformatorhuis, een blinde muur en een parkeerterrein voor de deur ontnemen het zicht op de ingang van het Aafje Zuidwijk gebouw. Van de saaie gemeentestruiken in het openbaar plantsoen lijkt ons geen mens blij te worden, net zo min als van de kale ruime stoepen. Er gaat hier geen enkele stimulans van uit om te denken, laat ik eens prettig aan de wandel gaan. Hoe het ook anders kan, zullen we bij een volgende zorgvisite laten zien. Zelfs een onding als een transformatorhuisje kan de lieveling van de buurt worden!

Grenzend aan de lage vleugel van het huis, waar op de benedenverdieping de op herstel gerichte verplegingsafdeling (Kortdurend Opname Verblijf) zich bevindt, treffen we een verloren voor niemand toegankelijk rozenprieel. Deze plek zou heel goed benut kunnen worden voor een mooie tuin met lekkere zitjes, waar contact kan worden gemaakt met de buurt en z’n bewoners. De tijdelijke bewoners van deze begane grond etage hebben nu vanuit hun kamers geen enkele buitenruimte ter beschikking.

Een gezellige belevingsgerichte binnentuin is een must
De balkonnetjes die we op de bovenetages zien zijn door de architect niet gemaakt om er lekker te kunnen zitten. Er is een binnentuin, die afgesloten is van de buurt.

Die tuin is aardig beplant, maar ook erg versteend, waarschijnlijk vanwege het rollend bewegingsmateriaal. Er staan harde plastic stoelen onder parasols en er is een houten huisje van waaruit thee kan worden geserveerd, maar dat is het dan ook. Voor de buitenruimte zijn alle bewoners op deze binnentuin aangewezen. Alleen daarom al zouden belevingsgerichte buitenvoorzieningen als alternatief een welkome aanvulling zijn: kleine dieren, een fontein, bakken waar bewoners zelf kruiden kunnen kweken of met plantjes in de weer kunnen, een zandbak en speelvoorzieningen voor kinderen.

Ruime entreehal met voorzieningen en een leestafel zonder leesvoer
Langs de parkeerruimte strekken zich twee vleugels uit. De lage vleugel heeft boven de afdeling KOV (Kortdurend Opname Verblijf) drie etages verzorgingshuis. In de vleugel aan de overkant zijn vier etages verzorgingsflat, terwijl op de etages daarboven zelfstandig wordt gewoond. De zelfstandig wonende bewoners kunnen een beroep doen op de voorzieningen (o.a. thuiszorg) die Aafje biedt en tegen betaling een hapje mee-eten in het restaurant of meedoen met de activiteiten van het huis.
De twee vleugels van het huis zijn op de begane grond met elkaar verbonden door een gezamenlijke hal en een restaurant. In de ruime hal is een open receptie. Je kunt er op verschillende plaatsen zitten en er staat een leestafel waarop we echter geen leesvoer aantreffen. Het winkeltje heeft een aardig assortiment en regelmatig verse bloemen en ansichtkaarten te koop. Om half twee gaat het winkeltje open. In de hal zit ook de kapsalon. De pedicure komt met regelmaat aan huis. De bibliotheekdienst doet Aafje Zuidwijk aan. Het activiteitenaanbod is zeer behoorlijk. We zien het bord met Bronzen keurmerk in de zorg hangen.

Een ‘instellingsopschepper’ schept de borden overvol. Kan gezelliger!
Het restaurant maakt geen contact met de buitenwereld en grenst aan de binnentuin. Vanuit het restaurant kijk je op deze binnentuin uit. Via ruime openslaande deuren kom je vanuit het restaurant ook makkelijk in de tuin terecht. Het restaurant is niet direct zichtbaar vanuit de centrale entree-hal; je moet er via zijdeuren in. De inrichting van het restaurant is uit het verkeerde retro tijdperk en saai. Het meubilair, de gordijnen, de lampen en de vloer, het stamt allemaal nog uit de klassieke ouderenzorg tijd.
We kunnen mee-eten; als we even geduld hebben, zal er een tafel voor ons in gereedheid worden gebracht. Gastvrij worden we aan de aardig gedekte tafel genood. Er staat al een karafje water voor ons klaar. Het restaurant zit behoorlijk vol. Op twee momenten van de dag -s middags en ’s avonds- kun je er warm eten. De vrouwen zitten allemaal gezamenlijk aan tafeltjes. De drie mannen, die we er tellen, zitten allemaal alleen aan een tafeltje.
Dame He bestelt een bami-gerecht, en dame T aardappelen met groentevariatie (stukjes artistiek gesneden wortel en doperwtjes) en een hamlapje. We proeven het meteen. Het eten komt van buiten. Zuidwijk’s eigen, grote keuken is uitgerangeerd. Jammer!

Aan het tafeltje naast ons wordt gevraagd waarom de borden altijd zo boordevol worden opgeschept -een bouwvakker zou er raad mee weten- waarop de mevrouw, die bedient antwoordt: “ja mevrouw, ik weet het, dat kan ik nou 100 keer zeggen, maar dat verandert nooit”. Degene die het eten opschept is een typische instellingsopschepper. Wij herkennen dat nog van de mensa uit onze studententijd. We doen de suggestie in het vervolg het eten in schalen op te dienen.

Moderne en gezellige bedrijfskleding
Het huis doorlopend is alles keurig schoon en de toiletten ruiken fris. Het personeel ziet er leuk uit in de kleding van het huis met op de broekzak Aafje geborduurd. Als op-visite-komers beoordelen wij Aafje met: ‘de boel is op orde, maar gezellig?’ Komt het door het miezerige weer dat we ook geen opgewekte stemming onder de bewoners aantroffen. Het huis is erg naar binnen gekeerd en gedateerd. Het verbaast ons niet dat we hier en daar leegstand op de etages zien. Aafje Zuidwijk is hard aan vernieuwing toe. Aan de overkant zien we hoe de klassieke portiekflats en hun omgeving kunnen worden vernieuwd. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Gezellig klantenmagazine, Aafjespas en lotenverkoop
Aafje heeft als overkoepelende organisatie een klantenmagazine ‘In de buurt’ geheten, met veel informatie, leuke artikelen en verhalen voor ouderen. De Aafjepas TIP geeft korting en voordelen op diverse uitstapjes (bijvoorbeeld bij een bezoek aan de Kuip of aan de Sterrewacht, bij restaurants) en op diensten en producten. Aafje heeft een administratieservice die klanten bijstaat met het invullen van de belastingformulieren, waarbij Aafjepashouders ruim 35% korting krijgen.
Aafje’s Vriendenstichting verzamelt o.a. via de verkoop van loten geld in voor leuke dingen voor de bewoners van Aafje. Elke maand kan worden meegespeeld in de Supportactie. Elk kwartaal vindt de trekking plaats . TIP

De website van Aafje kan echt veel beter
Vooral als het gaat om de informatie over de huizen van Aafje maakt de website je niet veel wijzer. Zo tref je er geen informatie over het aantal plaatsen voor verzorging, verpleging (somatisch en psychogeriatrisch) en het aantal plaatsen voor dagbehandeling. Er is overigens bij Zuidwijk wel dagbehandeling voor mensen met dementie. Je vindt geen activiteitenagenda en niets over wachttijden. Ook niets over de tijden waarop het winkeltje en het restaurant geopend zijn en wat dagelijks op het menu staat. We denken aan het schema van bestuurder Constant Schelven:

De Goede zorg kunnen we niet beoordelen. Op de criteria ‘Zinvolle dag’ en ‘Prettig wonen’ is meer uit Aafje Zuidwijk te halen. Het gouden keurmerk in de zorg ligt pas dan in het verschiet.

Link naar Zorgkaartnederland.nl: 6,3 uit 17 waarderingen, laatste waardering op 20 juli 2010

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2012

Geef een antwoord