Ook respect voor het vijfde wiel aan de Respect Zorggroep wagen

Ook respect voor het vijfde wiel aan de Respect Zorggroep wagen
3.5

Quintus

Nectarinestraat 11

2552 CZ Den Haag

Tel: 070 3915400

Email: info@respectzorggroep.nl;respectservicebureau@respectzorggroep.nl

www.respectzorggroep.nl

 

Ook respect voor het vijfde wiel aan de Respect Zorggroep wagen

IMG_5538

 

Drie en half THe kopje

Het is een gezellig ‘zuster’ uitje deze zorgvisite naar Quintus, een locatie die onderdeel is van de Respect Zorggroep Scheveningen. Mieke van de Berg wil ook graag de fijne kneepjes van het Dames THe vak leren. Hoe meer zielen hoe meer ouderenzorg vreugd!

Al eerder zijn de dames THe bij een van de vier locaties van deze zorgorganisatie op visite geweest, namelijk bij Bosch en Duin. Respect voor Respect en vier en een half THe kopjes was destijds onze overall beoordeling. We zijn benieuwd hoe we deze locatie van Respect zullen ervaren. Is er een Respect gevoel te ontwaren ook daar waar een locatie als Quintus zich louter richt op cliënten met de zwaarste zorgvraag, zowel somatisch als psychogeriatrisch. Er zijn 100 plaatsen voor beschikbaar. Een overzichtelijke schaal.

Maak van zorgindustriepark een Hart voor Zorg Park

Quintus ligt op een enorm terrein een beetje in het zuidwesten van Den Haag achter het eind van de Oude Haagweg. In een immense groene grasruimte staan veel op zich zelf staande en uiterlijk in zich zelf gekeerde zorggebouwen van veel zorgorganisaties: van psychiatrie tot verslavingszorg. Als argeloze bezoeker ervaar je er geen greintje plezier bij, noch ontdek je enig bankje om even lekker neer te strijken.IMG_5515

Dat er helemaal niks is, is te veel gezegd: een troepje ganzen kwettert er heerlijk op los en buurtbewoners laten er hun hond uit.

IMG_5514

We zoeken naarstig naar de dierenweide die de Respect website ons beloofd had, maar ‘zoekt en gij zult vinden’ gaat vandaag niet voor ons op. Ook op alle duidelijke wegwijzers worden  alleen maar (functioneel) de straten en organisaties aangeduid. Niet wat je er in aantreft. Of wat leuke wandelingetjes zouden kunnen zijn etc. Ons  bekruipt echt het gevoel dat de gemeente Den Haag samen met de vele en goed aangeduide zorglocaties  op het terrein er veel meer van kan maken. Mogelijkheden genoeg om de cliënten die hier verblijven, en heus wij weten ook wel dat die er niet voor zweetvoeten zitten, zich weer meer deelgenoot te laten voelen van de samenleving en ook de buurt er meer mee te verbinden. We hebben daar een mooi voorbeeld van gezien in Utrecht  en we hebben dit voorbeeld beschreven bij onze zorgvisite aan Albert van Koningsbruggen van AxionContinu. Het komt nu meer als een zorg-industrie-park over terwijl je er een ‘Hart voor zorg-park’ van kunt maken. TIP van ZORGVISITE

 

Een ‘boom’ over buitenruimte,  terrassen en balkons

Quintus betekent vijfde. Als we de website van de Respect Zorggroep afstruinen begrijpen we de naam ook beter. Oorspronkelijk was dit de vijfde locatie van de Respect Zorggroep en diende deze locatie als opvang voor een te sluiten locatie van Respect. Als we zusterlijk het rondje om het op zich fraaie gebouw maken, merken we toch wel dat het karakter van het gebouw iets semi-permanent ’s heeft, maar dan wel van een zeer goed soort qua opzet en materiaalgebruik.Aan parkeerruimte geen enkel gebrek. Ook al trekt de entree van Quintus met zijn (dak) terrassen en parasols ons aan, we lopen toch plichtsgetrouw eerst langs de zijkanten en de achterkant.

IMG_5510 IMG_5543

Als Dames THe zijn we er altijd snel uit. Waarom niet ook de privé woonruimten van de cliënten op de begane grond uitgerust met een eigen beschermde buitenruimte, als het even kan? We hebben er zulke geweldige herinneringen aan bij Boswijk in Vught  En zeker hier bij Quintus, waar de somatische cliënten op de begane grond hun domicilie hebben, vinden wij een eigen tuintje stimulerend voor de eigenwaarde en kracht van de bewoners. Nu bestaat de buitenruimte tussen Quintus en de verkeersweg erachter uit een grasstrook, een sloot en een ondoordringbare bomenpartij die werkelijk alle contact met de wereld aan deze kant afsluit.

IMG_5511 IMG_5513

Daarom is het goed hierover nu eens met een ander een boom op te zetten. Mieke ziet toch meer haken en ogen, vraagt zich af of cliënten er wel op zitten te wachten en heeft ‘waarom’ vragen. Helemaal ongelijk heeft ze daar niet in, want als we later in het gebouw zijn, zien we dat het grote buitenterras vanuit de grote gemeenschappelijke huiskamers op een goede manier ook voor de cliënten met een somatische aandoening te bereiken is. Nadeel van dit terras is wel weer dat dit terras tevens het terras van het restaurant is, zodat ook alle andere cliënten en  bezoekers er gebruik van maken en het dus niet iets van jezelf is.

Aan de achterkant zien we een enorme muurschildering van een Scheveningse vissersvrouw. Maar wie ziet dat?  Er komt geen mens, en de autoweg is nu helemaal aan het zicht onttrokken. Zou dat anders zijn in de winter als de bomen kaal zijn? Dat kan, maar wij hadden dit speelse element graag nog verder doorgetrokken gezien.

Opgestapelde voorraaddozen als eerste ontvangst

Na het passeren van de entreedeur kijk je direct in een hok met opgestapelde lege voorraaddozen. Huh? Omdat de receptie om het hoekje zit, wordt de receptionist elke keer als er iemand binnen komt, verrast. Hier verraadt de iele opzet overduidelijk het semi-permanente karakter van deze locatie. Op zich is alles netjes. Er staat een folderrek met  folders van Respect zelf en ernaast een tafeltje  met o.a. een stapel krantjes. We zijn zeer te spreken over de mooie vloer in de gangen met ingelegd een onderscheidende houtkleur. Het breekt en leidt je als bezoeker door de gangen heen. Op de begane grond zien we een leuk complimenten bord.

IMG_5521 IMG_5523

En door het hele gebouw zien we op whiteboards in de gangen van de woongroepen ook steeds met foto en naam wie welke dienst heeft. Daar houden we van.

 

De gangen zijn (be)leefgangen 

De sfeer van het complimentenbord tref je door het hele gebouw. De gangen waaraan de ruime kamers, met eigen sanitaire ruimte  van de bewoners grenzen zijn genoeglijk ingericht. Heel veel foto´s die herinneren aan Scheveningen, zon, zee, zand en haven.

IMG_5528

Wij dames houden niet van het opgeheven vingertje, maar hier willen we toch wel een kleine waarschuwing geven, pas op dat de gangen niet een opstalplaats van kapot meubilair worden. Twee of drie keer zagen we kapotte kastjes met lades ernaast staan. Op zich zijn de woongroepen groot, 14 personen, maar tijdens onze zorgvisite zagen  wij daar geen nadelen van. Wellicht dat de eigen ruime kamers door de bewoners gebruikt worden voor de broodnodige privacy. Er wordt op de woongroepen gekookt. En we zien veel aanduidingen van activiteiten.

De huiskamers zijn ruim en evenzo ingericht. We tellen de vele ruime, en hier op deze echt zomerse dag goed gebruikte terrassen op de verdiepingen. Klopt het dat één van de woongroepen verstookt is van een eigen terras? Als dat zo is, is dat wel sneu zeker als het gaat om een gesloten afdeling.

IMG_5533 IMG_5508

 

Roeien met de restaurant riemen die je hebt

Na nog de fysiotherapie ruimte te hebben bezocht, met een mooi  uitzicht vanaf de eerste verdieping, maar zonder deur naar het aanliggende dakterras, zijn we toe aan een versnapering. Het restaurant is een beetje aan de eigen visie ten onder gegaan. Met andere woorden: 100 bewoners en zelf koken op de woongroepen verschaft geen gezonde basis voor exploitatie. Er is dan ook niet veel te verkrijgen op dit namiddaguur. De restaurant ruimte wordt wel multifunctioneel gebruikt. Als wij binnen komen zit een behoorlijke groep aan het bal-gym. We horen dat bewoners van de afdelingen hier ook naar toe komen voor allerlei activiteiten. Op tijden dat er geen bediening in het restaurant is, is er trouwens wel gratis, thee en redelijk goede koffie beschikbaar en kan er een frisdrankje worden besteld. Een mevrouw vertelt ons dat er tegen betaling ook andere koffie te verkrijgen is. We zien het Nespresso apparaat ervoor staan. TIP van het HUIS En we begrijpen later van de echtgenote van een bewoner dat er heel regelmatig lekkere diners worden bereid, waar je je voor kunt opgeven. Zij maakt daar veel gebruik van, ook als de kinderen en kleinkinderen meekomen. Ze eten dan lekker en gezellig met ‘opa’. Op de website zien we dat Quintus een gouden bordje heeft van de gemeente Den Haag en vinden het jammer dat we het niet zelf hebben kunnen proeven. Wij vinden de inrichting van het restaurant functioneel, van ons mag het best ook een ontspanning cq lounge deel hebben. TIP van ZORGVISITE Niet zo fris vinden wij deze asbakken bij de terrassering van het restaurant.

IMG_5534

 

Het is bij een schaal van 100 bewoners en met een doelgroep van ZZP 5  en hoger, roeien met de riemen die je hebt. Steeds moet je blijven nadenken hoe je een dergelijke service beschikbaar kunt houden. We schreven hiervoor al dat het terras aangrenzend aan het restaurant ook het terras is van een woongroep en dat we dat best een nadeel vinden. Het restaurant kan wellicht lucratiever worden, als je het opengooit naar de gebruikers en bezoekers van het immense terrein, door ons als zorgindustrie geclassificeerde terrein. Daarmee kun je de hondenuitlaters ook wel weten te verleiden. TIP van ZORGVISITE

 

Dilemma hoe onderscheid je privé en algemene cq gemeenschappelijke ruimten

Wat betreft het privé van het wonen en de toegankelijkheid van de  algemene ruimten, bij Quintus loopt dat nogal door elkaar. Je loopt zonder enige barrière van een deur of sleutel de prive woonruimten in en algemene functies als een strijk/linnen kamer bevinden zich midden in de gangen waar ook de prive kamers van de bewoners van Quintus zijn.

IMG_5531

De kamers van de bewoners kunnen natuurlijk wel op slot, maar is dat een automatisme in deze opzet van beschermd wonen? Tijdens onze zorgvisites hebben we voorbeelden gezien hoe je dit kunt oplossen, zoals bij het mr. L.E.Visserhuis in Den Haag.

Heel veel informatie op website maar let op dat je wel actueel blijft

De website van Respect Zorggroep bevat enorm veel informatie en, wat aardig is, ook aparte digitale ingangen voor cliënten, verwijzers, en medewerkers. Zo ook een uitnodiging om direct een afspraak te maken voor een rondleiding of huisbezoek. Je vindt er veel foto´s van activiteiten. Het valt ons op dat deze gaan tot september 2014. Hartstikke leuk een Quintus avondvierdaagse, maar waar vind je op de website de uitnodigingen voor wat er in het nu van de komende weken gaat gebeuren. In augustus van 2014 waren er ook High Tea’s. Als dames  THe kijken we natuurlijk helemaal naar die van 2015 uit. Ook de Quebbel nieuwsbrief gaat maar tot januari 2015, terwijl wij een  recenter exemplaar hebben meegenomen. De informatiefolder kregen we op de website niet open en wij misten informatie over waar de verschillende woongroepen in het gebouw gelegen zijn. We raden Quintus aan een plattegrond van gebouw en verdiepingen op de website te zetten en in het gebouw zelf op te hangen.

Wat we wel, weliswaar verscholen, aantreffen, is een zeer goede en minutieuze prijslijst van werkelijk alles wat los en vast zit en wat te verkrijgen is bij Respect.  Daar nemen wij onze The-muts voor af. TIP van het HUIS

Yes. In nabije toekomst vrij bewegen voor de cliënten met dementie via polsbandje

En we lezen in de Quebbel nieuwsbrief van juni over het (zeer nabije toekomst) plan om de bewoners van alle 4 de PG-afdelingen een passende mogelijkheid te geven zich zo maximaal mogelijk door het huis te kunnen bewegen. Iedere bewoner krijgt een polsbandje, dat wordt ingesteld op de bewegingsvrijheid, die past bij de mogelijkheden van die individuele persoon. Dit alles in overleg met de contactpersoon van de bewoner. TIP VAN HET HUIS

Onze conclusie

Respect ook voor Quintus. Het is geen sinecure om in een semipermanent gebouw en op een terrein als dit voor deze zware doelgroep een nieuw thuisgevoel te realiseren. Je merkt dat het vanuit de locatie, vanuit medewerkers en de bezoekers daar om draait

De gemoedelijke, verstilde omgeving (binnen en buiten) met zicht op groen moet wel bij je passen. Tijdens  onze zorgvisite zagen wij wel veel kansen om de balans tussen rust en reuring in een beter evenwicht te krijgen.

 

Bezoek afgelegd juli 2015

 

Met dank aan Mieke van den Berg

IMG_5544

 

Zorgkaart Nederland   8.6 laatste 11 juli 2014 (2 waarderingen)

Gastvrijheidszorg met Sterren  geen gegevens

 

Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en HettiWillemse, Publicarea

 

 

Geef een antwoord