Flecke

Flecke
4

Flecke: voorbeeld van gastvrijheid

WoonZorg- en Behandelcentrum Flecke
Midstraat 10
8501 AP Joure
tel.: 0513-412244
fax: 0513-416737
email: flecke@plantein.nl
Flecke maakt deel uit van Plantein , een organisatie voor seniorenzorg in Zuidwest Friesland.
www.plantein.nl

Klik op de afbeelding voor de zorgvisite in PDF

  • Een verpleeghuis midden in de hoofdwinkelstraat van Joure
  • Al vanaf de entree huiselijkheid…
  • …die zich het hele gebouw doorzet
  • Geen eigen buitenruimte voor de bewoners
  • Personeel aan de voorzijde, daar waar de reuring is
  • Veel vrije bewegingsruimte voor alle bewoners
  • Een deur naar de tuin waar van alles te beleven valt
  • Bewust gebruik van de centrale ligging midden in Joure
  • Het restaurant kan en moet beter
  • Betrokkenheid van vrijwilligers en verwanten en een Planteinpluim
  • Geen vlekje op het blazoen, wel eenvoudige verbeterpunten

Een verpleeghuis midden in de hoofdwinkelstraat van Joure
We sjezen naar Friesland dit keer. Om maar met de deur in huis te vallen: Van de Flecke worden de Dames THe blij. Het begint al als we aan komen rijden: een verpleeghuis in de hoofdwinkelstraat, de Midstraat geheten van Joure, kom daar maar eens om. De voorzijde van het huis wordt dan ook gevormd door het oude gemeentehuis van de gemeente Haskerland, een prachtig historisch gebouw. Op de voorgevel het wapen van de gemeente en naast de deurbel, een gepoetst koperen bordje met daarop de naam van het huis, waaronder een emaille bord met gastvrijheid met 3 sterren. 


Gedurende de receptie-uren van de vroege morgen tot 21.00 uur ‘s avonds gaan de deuren open, zodra je er voor staat. Tref je een gesloten deur dan ben je vriendelijk gewaarschuwd dat het wel eens wat langer kan duren voor er wordt open gedaan. Een voorbeeld van gastvrijheid!

Al vanaf de entree huiselijkheid…
De hal is mooi en warm ingericht met een lekkere zitbank. Deze comfortabele banken treffen we later door het hele verpleeghuis aan. TIP Wij hameren er vaak op en zie, Flecke brengt het in de praktijk en laat zien dat alle vooroordelen over dat ‘meubliair als thuis’ niet samen kan gaan met verpleeghuizen aan de kant kunnen.
Mooie, echte (ja, ja) planten in de kozijnen en een bak met paraplu’s die bij regen meegepakt kunnen worden.

Een hoopvol teken dat het Flecke ernst is dat verpleeghuisbewoners naar buiten gaan. Flecke straalt ook duurzaamheid uit, gegeven het bord in de hal waarop staat dat men hier natuurstroom gebruikt. De receptie loopt door van de hal naar het atrium. Van de vriendelijke receptioniste krijgen we allerhande informatie en mogen we alle publieke ruimten van het huis gaan bekijken.

…die zich het hele gebouw doorzet
We stappen het aangenaam ogend atrium binnen, met prettige zitjes en banken, ook bij het grote televisiescherm. Je kunt aanschuiven aan een leestafel waarop kranten en tijdschriften.

Een prachtige trap (met kansel, als bruikbaar designgrapje ) leid je via een subtiel vormgegeven en af te sluiten hekje veilig naar de eerste etage. De vestiaire is mooi weggewerkt. Voor de kleintjes die op bezoek komen zijn er een eigen zitjes met stevig lego.

Aan de wand mooie schilderijen -er wordt met regelmaat werk geëxposeerd- en een oorkonde, waarbij de bouwondernemers het gebouw symbolisch overdragen aan de nieuwe bewoners. Het zegt iets over de cultuur die in Flecke heerst. Het gebouw is in 2004 door Plantein in gebruik genomen voor Flecke. Opvallend ook dat we veel informatie aantreffen over wandel- en fietstochten die in de omgeving gepland zijn en informatie over de culturele activiteiten, die plaatsvinden in Joure. TIP

Op het activiteitenbord zien we een aankondiging van de plaatselijke ANBO, dat de hitfilm ‘Intouchables’ binnenkort in het huis gedraaid zal worden. Een TIP voor andere ANBO’s in den lande. En een must om te gaan zien door iedereen betrokken bij de zorg!

Geen eigen buitenruimte voor de bewoners
Totaal wonen in de Flecke 99 bewoners en er zijn 15 dagbehandelingsplaatsen. De 99 bewoners zijn verdeeld over drie afdelingen: een voor psychogeriatrische bewoners, een voor de somatische bewoners en een voor de revalidatie-cliënten. De 2 groepen pg-bewoners, bestaan elk uit 15 personen, waarvan elke groep beschikt over een grote huiskamer,  7 bewoners van hen hebben een éénpersoonskamer en de overige bewoners moeten een tweepersoonskamer met elkaar delen. Er is (beperkt) ruimte voor wat eigen spulletjes, zoals een stoel, foto’s en een schilderij. De ervaring is hier, zo horen we, dat de bewoners toch het liefst in de gemeenschappelijke ruimten verblijven. Hm.

De woningen bevinden zich in het niet-historische deel van het gebouw en zijn aan het oude raadhuis gebouwd. Aan de woonzijde van het gebouw kijk je of uit op de tuin, of op een uiterst saai versteend deel, een soort steeg van Joure.
Wij zien geen van de bewoners over een eigen zelfstandige buitenruimte beschikken. Er zijn geen balkons.

Personeel aan de voorzijde, daar waar de reuring is
Een aantal jaren geleden is besloten de pg-bewoners van de hogere etages naar de begane grond te verhuizen. Dat vinden wij natuurlijk een prima besluit Maar als we het gebouw doorlopen en zien dat alle kantoorruimten zich aan de voorkant van het gebouw bevinden, in het historische pand aan de gezellige winkelstraat, vragen we ons toch af of hier wel een juiste keuze is gemaakt. Ware het niet beter geweest zo veel mogelijk bewoners aan de Midstraat te huisvesten met altijd overdag reuring voor de deur om naar te kijken? TIP

Veel vrije bewegingsruimte voor alle bewoners
Als we de tuin binnenlopen treffen we twee verzorgenden, die in hun lunchpauze van de laatste najaarszon genieten. We vragen hen ernaar. Het klopt: geen van de bewoners beschikt over een tuin of balkon. In hun beleving wordt dat ondervangen door de gemeenschappelijke tuin en het feit dat de bewoners, ook de pg-bewoners zich vrij kunnen bewegen in alle publieke ruimten van het gebouw en de tuin. Ze zitten niet opgesloten. De receptie kent de bewoners en houdt een oog in het zeil. En mocht er iemand ooit ongezien de deur uitlopen, dan wordt die bewoner in dit kleine plaatsje ook wel gauw weerom gebracht.

Een deur naar de tuin waar van alles te beleven valt
De deur naar de tuin hebben we gevonden naast een grote centrale activiteitenruimte. Voor ons is het even zoeken naar deze toegangsdeur. Het is een prachtig aangelegde tuin met ronde vormen, waarin van alles te beleven valt: zomers kun je er genieten van de aardbeien die er groeien en nu kan er boerenkool uit de perken worden gehaald.

Er is een kippenhok en een mooie volière, een hoge vijver met eenden die je over het water kunt duwen. TIP Lekkere zitjes en fijne stabiele zonneschermen.

De tuin wordt omzoomd door de kamers waar de pg bewoners verblijven. Zij kunnen ook vrij van de tuin gebruik maken, maar wij vragen ons wel af of dat hen zo gemakkelijk genoeg wordt gemaakt met die ene -toch best een eindje van hun woongedeelte gelegen- toegangsdeur.
Wij zien nu gesloten deuren en met kabels afgesloten terrasopgangen. Daar zullen vast goede aanleidingen voor geweest zijn, maar deze oplossing is wel het paard achter de wagen spannen. Dat kan anders!

Bewust gebruik van de centrale ligging midden in Joure
Omdat het huis zo centraal ligt is ervoor gekozen geen eigen winkeltje in te richten. De grootgrutter en alle andere winkels die men nodig kan hebben liggen naast de deur. In het huis kan men gebruik maken van de kapster, op afspraak van de schoonheidsspecialiste en mondhygiëniste. Er is een gezellige bibliotheek met een mooie collectie boeken. 

Computers staan een ieder ter beschikking en bevinden zich tevens in de met eenvoudig doch smaakvol meubilair ingerichte (fleurige kussentjes op de stoelen, mooie lampen) bibliotheekruimte. Wat ons hier opvalt is de mooie grote klok die in deze ruimte hangt, zoals we ook elders in het gebouw overal klokken aantreffen. Goed voor het besef van tijd bij bewoners. TIP.

En er hangt een pomp voor allerlei soorten banden. De bewegwijzering is eveneens prima in orde. Het wijst ons naar het restaurant.

Het restaurant kan en moet beter
Alhoewel iedereen gebruik kan maken van de maaltijden, ook bewoners en hun familie heeft dit restaurant toch meer het karakter van een personeelskantine. De ruimte doet hokkig aan en zit weggestopt.
Je bordje haal je zelf op waarbij er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende componenten. Daarnaast zijn er snacks te verkrijgen en heeft de kok elke dag een eigen verrassing: vandaag is dit shoarma met frites. De hoofdgerechten worden niet in het huis gekookt. En dat is te merken. De dagschotel macaroni heeft weinig smaak en de macaroni is slap en doorgekookt. Het erbij geserveerde roerei is lauw. De aardappelen met kip en savooiekool smaken beter, maar topkwaliteit kunnen we het niet noemen. Het restaurant kan een veel zichtbaarder plaats hebben, meer open naar de Midstraat, waar zich nu een soort grand café bevindt en waar vrijwilligers ‘s middags koffie en thee schenken met iets lekkers erbij. Daar bevindt zich ook een terras aan de gezellige winkelstraatkant. Wij zouden restaurant en grand café ruimten combineren, dan heb je de hele dag reuring aan de straatkant, waardoor het contact en de wederkerigheid van Flecke en Joure er de hele dag is. TIP

Betrokkenheid van vrijwilligers en verwanten en een Planteinpluim
Op de eerste etage is de voormalige raadzaal, van het stadhuis. De zaal wordt nu gebruikt voor kerkdiensten en grootschalige activiteiten. Vanuit het balkon heb je prachtig uitzicht op de Midstraat. Op hoogtijdagen, zoals tijdens het ringsteken, de boerenbruiloft of de intocht van Sinterklaas zit je daar eerste rang. Ook beneden aan de voorzijde van het gebouw wordt plaats gemaakt voor rolstoelers om van de feestelijkheden te genieten. Dat is toch redelijk uniek. Flecke heeft daarnaast veel vrijwilligers die regelmatig met de bewoners gaan wandelen. Er is een behoorlijk centraal georganiseerd activiteitenaanbod en de activiteitenbegeleiders zijn daarnaast met regelmaat aanwezig op de afdelingen van de bewoners. Familieleden worden nadrukkelijk uitgenodigd mee te gaan met uitstapjes. Via een nieuwsbrief worden bewoners en hun verwanten op de hoogte gehouden van alle activiteiten en ander nieuws van de Flecke. Cliënten die medewerkers willen waarderen met een gift, worden verzocht dat via een fonds te doen, de zgn. Planteinpluim, waarmee jaarlijks een activiteit voor alle medewerkers wordt georganiseerd. TIP
De cliënten/verwantenraad wordt betrokken bij het wel en het wee van het huis. De locatiemanager die wij tegenkwamen, in aanwezigheid van o.a. de voorzitter van de cliëntenraad verwoordde het zo: “het is altijd fijn te horen dat het hier zo huiselijk overkomt, maar het kan altijd beter”.

Geen vlekje op het blazoen, wel eenvoudige verbeterpunten
Witkamp beschrijft in 1878 dat Joure of de Jouwer ‘een fraai vlek is in de Friesche gemeente’ en de Friesland genealogie leert ons dat een vlek te omschrijven is als nederzettingen met stedelijke kenmerken die geen stad zijn. Het etymolgisch woordenboek omschrijft Flecke als smet, vlek of gehucht. Dat eerste woord is zeker op Flecke niet van toepassing. Er is wat ons betreft geen smetje op het blazoen, wel zijn er eenvoudig op te pakken verbeterpunten.

Link naar ZorgkaartNederland: 7,2 uit 22 waarderingen; laatste waardering op 6 mei 2011
Gastvrijheidszorg met sterren: 3 sterren. Klik hier.
Link
naar Kiesbeter.nl

Dames THe. Publicarea/Tineke van den Klinkenberg © 2012

One Response to “Flecke”

  1. Desirée Krol schreef:

    Als locatiemanager van De Flecke hoor ik graag hoe warm en gastvrij deze locatie van Plantein ervaren wordt. Naast het bijzondere gebouw zijn het toch vooral de medewerkers, vrijwilligers en de cliënten zelf die de sfeer in huis bepalen. Naast sfeer staan we echter ook voor goede zorg. Dat komt tot uiting in onze kernwaarden: Persoonlijk, Passie en Professioneel.

    Ik kan me vinden in de opmerkingen van Zorgvisite, maar wil er wel graag op reageren.
    De Flecke heeft als oud gebouw enkele beperkingen, waar we zo goed mogelijk mee om willen gaan. Zo zijn helaas de kantoren aan de straatzijde volgens de huidige normen niet geschikt voor bewoning door cliënten.
    Er is een prachtige stadstuin en een terras aan de levendige Midstraat. Dit is een goede compensatie voor een balkon.
    Er zijn nog een beperkt aantal 2-persoonskamers, maar door aanpassingen op de afdelingen in 2013 zal dit aantal afnemen ten gunste van het aantal 1-persoonskamers.
    Ook in het restaurant zullen in 2013 een aantal aanpassingen plaats vinden om de uitstraling van een restaurant meer te benadrukken. Dank voor jullie commentaar op het eten, deze zal per direct worden opgepakt door mijn medewerkers. Een klacht zie ik graag als kans.

    Bedankt voor jullie bezoek. En kom ook eens in een van onze andere locaties!

    Desirée Krol

Geef een reactie